Martinské rohlíčky

Ideální sváteční pečivo na svátek Svatého Martina. Lahodné Martinské rohlíčky plněné mákem nebo třeba ořechovou náplní. 

  • 2 žloutky
  • 250 – 350 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • kůra z citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • kousek droždí
  • 70 gramů krupicového cukru
  • 70 gramů másla

Maková náplň

  • 100 gramů mletého máku
  • 250 ml mléka
  • cukr
  • skořice
  • marmeláda nebo povidla
  1. Nejdříve si připravte kvásek – mléko ohřejte na pokojovou teplotu, přidejte lžičku cukru a droždí a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
  2. Žloutky, zbytek cukru, citronová kůra, máslo a vanilkový cukru utřete do hladkého krému. 
  3. Do našlehané žloutkové směsi přilijte kvásek a asi 200 gramů mouky. Začněte vypracovávat hladké těsto a podle potřeby přidávejte mouku. Já jsme ji potřebovala přibližně 300 gramů. 
  4. Hotové hladké těsto nechtě 90 minut kynou na teplém místě. 
  5. Nakynuté těsto si rozdělte na bochánky, vyválejte do kruhu,  rozkrojte je na šestiny nebo osminy, podle toho, jak máte velký kruh. Každý kousek pomažte makovou náplní a smotejte do rohlíčku. Rohlíčky nechte ještě tak 20 – 30 minut nakynout potřete rozšlehaným vajíčkem. A upečte v rozehřáté troubě asi na 170°C. 

Maková náplň

  1. Mák povařte v mléce. Musíte makovou náplň hodně míchat, aby se Vám nepřipálila. Přibližně to trvá asi 15 minut. 
  2. Teď už stačí jen mák dochutit povidly, skořicí a cukrem. Mák dochuťte, tak, aby vám chutnal. 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Martinské rohlíčky
Author Name
Published On

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *