Rajčatový koláč

 Ve skleníku máme  hodně krásně uzrálých červených rajčat. Potřebovala jsme na odpoledne připravit něco rychlého a co se hodí k vínu a malé oslavě. Připravila jsem velmi snadné těsto a a to posypala větší vrstvou rajčat nebo cuket a výsledek byl dokonalý. Výborný slaný letní koláč 🙂 ! 

  • 250 gramů hladké mouky
  • sůl
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 gramů másla
  • 1 lžíce  olivového oleje
  • 100 gramů sýra (nemusí být)

Na náplň

  • rajčata
  • cuketa
  • malá paprika
  • pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • 2 kelímky smetany
  • olivový olej
  • česnek
  1. Připravte si dvě formy na koláč. Ze všech surovin vypracujte krásně hladké těsto, které nechte chvilku odpočívat v ledničce.
  2. Rajčata nakrájejte na kolečka a nebo osminky. Cuketu nakrájejte na plátky. Zakysanou smetanu ochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a malinko česnekem.
  3. Těsto si rozdělte na dvě části, každou část vyválejte do tenka a vyložte  těstem plech. Boky pořádně přitlačte ke stranám plechu. Těst propíchejte vidličkou a dejte na chvilku do ledničky zatuhnout. Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Těsto dejte předpéct na 7 – 10 minut. 
  4. Nejdřív si připravte rajčatový koláč. Předpečenou formu posypte větší špetkou strouhanky a hustě poskládejte rajčaty. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a posypejte čerstvými bylinkami a plátky česneku. 
  5. Cuketový koláč hustě potřete ochucenou zakysanou smetanu, poklaďte kolečky cukety a přidejte pár plátků oranžové papriky.Koláč také osolte, opepřete a posypte bylinkami.
  6. Oba koláče upečte ve vyhřáté troubě. Během pečení můžete zvednou teplotu na cca 220 stupňů. 

                

Další rajčatové recepty:

Galetka z rajčat

Rajčatová polévka

 

 

Summary
Recipe Name
Rajčatový koláč
Published On

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *