Dort Pavlova pochází z Nového Zélandu a je pojmenovaný na počest ruské primabaleríny Anny Pavlové. Pavlova je naprostá delikatesa, pevný základ se šlehaných bílků a ozdobený vrstvou šlehačky a čerstvého ovoce. Pro mě je to nejkrásnější letní dort a k letním dnům se prostě hodí. Dort jsem pekla pro moji mamku k narozeninám.
- 6 bílků
- 150 gramů cukru krupice
- 150 gramů moučky
- 2 lžíce maizeny
- 1 lžíce vinného octa
- citronová kůra
- špetka soli
- 500 ml šlehačky
- čerstvé ovoce
- Troubu si rozehřejte na 160 stupňů, plechy na pečení si vyložte pečícím papírem. Šlehací mísu si vytřete do sucha.
- Začněte šlehat bílky se špetkou soli a citronovou šťávou. Šlehejte na pomalé otáčky a pomalu přidávejte krystalový cukr. Až spotřebujete všechen cukr, šlehejte bílky ještě chvilku a pomalu můžete otáčky zvyšovat. Moučkový cukr smíchejte s maizenou a opět po lžících přidávejte do sněhu. Bílky musí být ušlehané hodně do tuha, musí vám držet na šlehací metel. Na konec šlehání přidejte lžíci vinného octa.
- Lžící vytvarujte bílky do kulata. Nemusíte je nijak uhlazovat, udělejte tam záhyby a vlnky, to je na dortu to krásné.
- Dortové korpusy dejte do trouby a ihned snižte teplotu na 120 stupňů. A asi tak po 30 minutách na 100 stupňů a sušte sněhové korpusy 60 – 90 minut. Korpusy nechte v troubě dokud vám trouba zcela nevychladne. V žádném případě troubu během sušení neotvírejte.
- Usušené sněhové korpusy nechte pořádně vychladnout. Šlehačku si vyšlehejte a připravte si jahody. Sněhový korpus potřete polovinou šlehačky, posypte jahodami nebo čerstvým ovocem a přiklopte druhou vrstvou sněhového korpusu, ten také potřete vrstvou šlehačky a dozdobte větším množstvím čerstvého ovoce.
- Dort je nejlepší podávat hned nebo ho nechte 2 hodiny vychladnou v ledničce.
Summary
Recipe Name
Pavlova
Author Name
Sesi v cukru
Published On
1 komentář