Slavnostně medové řezy s ořechy. Jsou vynikající, chutnají výborně po medu a karamelu a vlašských ořechách. Klidně je upečte jen tak na víkend nebo na slavnostnější chvíle, jako jsou vánoce nebo narozeniny.
- 400 gramů hladké mouky
- 150 gramů krupicového cukru
- 150 gramů másla
- 2 vejce
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- Špetka soli
- Rybízová marmeláda
- Na ořechovou krustu:
- 300 gramů vlašských nasekaných ořechů
- 120 gramů másla
- 3 lžíce medu
- 150 gramů krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- Na krém:
- ½ sáčku vanilkového pudingu
- 250 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce moučkové cukru
- 150 gramů másla
Těsto: Med, máslo, cukr rozpustíme v hrnci s dvojitým dnem a necháme malinko vychladnout. Až má medová hmota pokojovou teplotu přimícháme 2 celá vajíčka a 2 lžíce mléka. Na kuchyňském vále si smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a špetku soli. Sypkou směs pomalu přimícháváme do medové směsy. Zpracujeme na vále do těsta, které necháme v potravinářské folii odpočinou.
Připravíme si ořechovou krustu: Cukr krystal necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, med a ořechy. Důkladně promícháme a necháme malinko zchladnout.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vyložíme si dva nízké plechy pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme je a přeneseme na plech. Na jednu medovou placku nalejeme ořechovou směs a rozetřeme. Obě placky pečeme 10 – 12 minut, aby byli propečené.
Než upečeme medové placky, připravíme si krém. Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme polovinu mléka (125ml) a přivedeme k varu. V druhé polovině mléka rozšleháme mouku, žloutek, pudingový prášek. Nalijeme do ohřátého mléka a umícháme hustou kaši, kterou přendáme na talíř a necháme vychladnout. V robotu si vyšleháme másla a cukru a přidáme vychladnou vanilkovou kaši.
Upečenou placku bez krusty potřeme rybízovou marmeládou, připraveným krémem a přiklopíme medovou plackou s ořechovou krustou. Necháme uležet. Nejlepší jsou druhý nebo třetí den.(Vlastně celé vánoce)
5 komentářů
právě jsem upekla medové řezy. nevím jestli vydržím až se uleží – 2 až 3 dny je na mě moc. Už ta upečená placka s krustou je báječná(byla trochu větší, než ta spodní, musela jsem ji odkrojit 🙂 a sníst :), 🙂
Krásný den, Jarko, to jsem ráda, že vám řezy chutnají. Já je budu zase péct na velikonoce. Vrchní medová placka je nejlepší :-).
Dobrý den, mohu se zeptat, jak je to s plackami rozměrově? Příp. jak by měly být placky vysoké? Přemýšlím, že bych upekla na narozeniny rovnou 3 přátel, tak aby chutě olízli všichni :-). Děkuji