Byli jsme pozvaní na klasickou domácí zabijačku. A taky je masopustní období, které je prakticky od Třech Králů do Popeleční středy, a aby toho masa nebylo hodně, přinesla jsem masopustní koblihy. Koblihy si můžete koupit kdekoli po celý rok, já je také smažím jen tak dvakrát do roka. Jsou krásně nadýchané a křupavé.Stojí za to je vyzkoušet.
- 450 – 500 gramů hladké mouky
- 40 gramů cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- citronová kůra
- 50 gramů másla
- 3 lžíce rumu
- citronová kůra
- špetka soli
- droždí (7 gramů)
- olej na smažení
- domácí marmeláda
- Nejdřív si připravte kvásek, do vlažného mléka dejte lžíci cukru a rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte a teplém místě nakynout.
- Máslo, žloutky, zbytek cukru, citronovou kůru šlehejte do pěny, trvá to přibližně 10 minut, přidejte rum a zase chvilku šlehejte.
- Odvažte si mouku, já vždy dám méně mouky, abych si pak mohla přidávat, přidejte špetku soli. Přilijte kvásek a utřené žloutky s máslem a začněte zpracovávat těsto. Můžete v robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto posypte trochou mouky, zakryjte utěrkou a nechte kynou trvá to přibližně 45 – 90 minut.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál a vyválejte asi 1 cm silnou placku. Začněte vykrajovat kolečka, které si nechte opět nakynou (10 minut).
- V širokém, ale ne vysokém kastrolu rozpalte větší vrstvu oleje, kobliha musí v oleji plavat, ne se dotýkat dna. Začněte postupně smažit koblihy z každé strany, dokud nebudou krásně zlaté. Osmažené koblihy dávejte na větší vrstvu ubrousků.
- Pokud máte rádi koblihy plněné, stačí cukrářským sáčkem koblihy naplnit domácí zavařeninou. Já koblihy neplním, každý si dá na svůj koblih, tolik marmelády, kolik chce. Hotové koblihy poprašte moučkovým cukrem.
1 komentář