Masopustní koblihy

Byli jsme pozvaní na klasickou domácí zabijačku.  A taky je masopustní období, které je prakticky od Třech Králů do Popeleční středy, a aby toho masa nebylo hodně, přinesla jsem masopustní koblihy.  Koblihy si můžete koupit kdekoli po celý rok, já je také smažím jen tak dvakrát do roka.  Jsou krásně nadýchané a křupavé.Stojí za to je vyzkoušet.

  • 450 – 500 gramů hladké mouky
  • 40 gramů cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • 50 gramů másla
  • 3 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • droždí (7 gramů)
  • olej na smažení 
  • domácí marmeláda
  1. Nejdřív si připravte kvásek, do vlažného mléka dejte lžíci cukru a rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte a teplém místě nakynout.
  2. Máslo, žloutky, zbytek cukru, citronovou kůru šlehejte do pěny, trvá to přibližně 10 minut, přidejte rum a zase chvilku šlehejte.
  3. Odvažte si mouku, já vždy dám méně mouky, abych si pak mohla přidávat, přidejte špetku soli. Přilijte kvásek a utřené žloutky s máslem a začněte zpracovávat těsto. Můžete v robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto posypte trochou mouky, zakryjte utěrkou a nechte kynou trvá to přibližně 45 – 90 minut.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na vál a vyválejte asi 1 cm silnou placku. Začněte vykrajovat kolečka, které si nechte opět nakynou (10 minut).
  5.  V širokém, ale ne vysokém kastrolu rozpalte větší vrstvu oleje, kobliha musí v oleji plavat, ne se dotýkat dna. Začněte postupně smažit koblihy z každé strany, dokud nebudou krásně zlaté. Osmažené koblihy dávejte na větší vrstvu ubrousků.
  6. Pokud máte rádi koblihy plněné, stačí cukrářským sáčkem koblihy naplnit domácí zavařeninou. Já koblihy neplním, každý si dá na svůj koblih, tolik marmelády, kolik chce. Hotové koblihy poprašte moučkovým cukrem. 

 

 

 

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *