Opilý František (Izidor)

Už máte seznam vánočního cukroví? Nezapomeňte na Opilého Františka 🙂 .  Kakaovo ořechový piškot, rumovo-ořechová vrstva a pak jemné kakaový krém a navrchu čokoládová poleva, jeden z nejlepších vánočních nebo předvánočních dezertů.

Na piškot

  • 3 vajíčka  – žloutky a bílky zvlášť
  • 100 gramů rozehřátého másla
  • 120 gramů moučky
  • 100 gramů ořechů
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 5 lžic horké vody
  • trochu prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Ořechová náplň

  • 180 gramů opražených vlašských ořechů
  • 100 gramů moučky
  • 100 – 120 ml rumu

Na tmavý krém

  • 250 ml mléka
  • 1/2 vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 120 gramů másla
  • 80 – 100 gramů moučky
  1. Nejdřív si připravte piškot. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, pomalu přidávejte rozehřáté máslo a horkou vodu. 
  2. Smíchejte všechny sypké ingredience a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Plech vyložte papírem na pečení a trouby rozehřejte na 170°C. 
  3. Do vyšlehané žloutkové směsi pomalu přidávejte sypkou směs a nakonec celé těsto zlehčete našlehanými bílky. Těsto přelijte na plech a upečte. 
  4. Ořechová náplň: Ořechy opražte a pak je už jen stačí smíchat s moučkovým cukrem a rumem. 
  5. Kakaový krém: V mléce rozmíchejte puding, žloutek a trochu cukru a ve vodní lázni uvařte hustý puding. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do světlého krému, pomalu přidávejte vychladlý puding a prošlehejte. Do hotového krému zašlehejte 2 lžíce kakaa a krém je hotový.
  6. Piškot potřete marmeládou, na tu rozetřete ořechovou náplň a pak kakaový krém. Opilého Františka polijte čokoládou a ozdobte ořechy

  

Další vánoční recepty: 

Karamelové řezy

Medové řezy

Mandlové rohlíčky

Kokosoví ježci

Madlenky

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Opilý František
Author Name
Published On

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *