Červená řepa nepatří jenom do salátů nebo zavařit jako příloha k masu. Dá se z ní upéct výborný čokoládový koláč, kde najdete spoustu čokolády i mandlí. Červená řepa dodá koláči vlhkost a krásně ho obarví do tmavě červena.
- 3 vajíčka – žloutky a bílky zvlášť
- 3 lžíce cukru krupice
- 80 gramů rozehřátého másla
- 50 gramů hrubě mletých mandlí
- 1 velká upečená červená řepa
- 150 gramů rozehřáté čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 100 gramů polohrubé mouky
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/2 skořice
- prášek do pečiva
- Formu na dort vyložte papírem na pečení nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pomalu přilévejte rozehřáté máslo. Čokoládu si rozehřejte a červenou řepu nastrouhejte na jemno. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
- V jiné misce smíchejte mouku, hrubě namleté mandle, prášek do pečiva, skořice, zázvor a kakao.
- Do našlehaných žloutků přidejte nastrouhanou řepu a rozehřátou čokoládu. Promíchejte.
- Do řepového těsta vmíchejte sypkou směs a pak těsto nadlehčete našlehanými bílky.
- Řepový koláč pečte ve vyhřáté troubě přibližně na 170°C – 180°C., přibližně 40 – 50 minut. Pak už stačí jen upečený koláč přelít čokoládovou polevou.
Ze zeleniny se dají vykouzlit úžasné dezerty. Já ráda na podzim vařím a peču z dýně. Vyzkoušejte třeba dýňové tartaletky nebo dýňový chlebíček. A na podzim vás zahřeje moje oblíbená dýňová polévka.
Z červené řepy je skvělá pomazánka.
A dalším oblíbeným podzimní přísadou do dezertů jsou jablka nebo hrušky. Každý si z dětství pamatuje skvělý jablečný dort s piškoty :-). A my máme oblíbené jablečné muffiny.
A kombinace hrušky a čokolády je tak skvělá.






3 komentáře
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jaký průměr dortové formy je třeba? Díky za odpověď 🙂
Pěkný večer, já jsem použila dortovou formu o průměru 20 cm. Koláč byl přibližně 5 centimetrů vysoký. Ať se Vám dort povede. Hezký večer, Martina