Dýňové noky

Podzim je tu a s ním i velká spousta dýní. Mám ráda dýni a snad všechny druhy. Často vařím dýňovou polévku a sobě jemné dýňové noky. Je to úžasná příloha k masu, jednoduché omáčce nebo jen  tak s bylinami, slaninou a kouskem sýra. Jsou moc dobré a hned hotové 🙂 . 

  • 1/2 muškátové dýně
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 domácí vajíčko
  • hladká mouka – přibližně 200 – 300 gramů

Na dochucení

  • bylinky
  • olivový olej
  • slanina
  • sýr typu parmezán
  1. Muškátovou dýni oloupejte a vydlabejte semínka, pokud používáte hokaido, tak ji nemusíte loupat. Dýni rozkrájejte na kousky, zakapejte olivovým olejem a upečte v předehřáté troubě.  Trvá to přibližně 30 – 40 minut. 
  2. Rozpečenou dýni rozmačkejte vidličkou na dýňové pyré, přidejte koření, vajíčko a promíchejte a začněte pomalu přidávat mouku. 
  3. Připravte si velký hrnec s osolenou vroucí vodou.  Do dýňového pyré začněte přidávat mouku. Rukama zpracujte těsto, nesmí být tuhé jako na bramborové knedlíky. Těsto si rozdělte na menší části. Na pomoučeném vále začněte vyvalovat váleček a z něho ukrajujte asi 1cm velké kousky. Dýňové kousky zmáčkněte  trochu vidličkou. 
  4. Takto připravené noky uvařte v připravené vodě. Noky nechte vyplavat na hladinu a povařte 1 – 2 minuty. 
  5. Než se vám noky uvaří, tak na rozpálená pánvi osmažte slaninu. Uvařené moky přidejte ke slanině a ještě je chvilku posmažte. 
  6. Noky můžete jen vylovit cedníkem opláchnou ve studené vodě a dát do misky. Noky zakápněte olivovým olejem, aby se vám nelepily k sobě. 

Na podzim je všude plno dýní, různých tvarů, druhů a velikostí. Moje oblíbená je dýňová polévka. Vařím ji často, někdy ji máme s opečenou cizrnou a někdy jen s krutony. 

Úžasné jsou i dýňové dezerty, třeba můj oblíbený snídaňový kořeněný chlebíček. Nebo jemné dýňové tartletky

Další z čeho se dá na podzim vařit a péct je červená řepa. Máme oblíbený čokoládový dort s červenou řepou
. V koláči je i hodně mandlí :-). 

A pro milovníky klasiky mám recept na perník, ten mají rádi hlavně děti a je snadný  a skvěle chutná :-).

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Dýňové noky
Author Name
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *