Klasické kynuté koláče, už dlouho jsem na ně měla chuť. S tvarohem a s letním ovocem ze zahrady. Kynuté koláče k létu patří. Na zahradách najdete spousta druhů ovoce, tak je škoda je nevyužít. A ty s drobenkou jsou ještě lepší 🙂 .
- 300 – 350 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 100 gramů rozehřátého másla
- kousek droždí
- 3 lžíce cukru
- 125 ml mléka
- 125 ml smetany
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- maliny
- rybíz
- povidla
Na tvaroh
- 1/2 vaničky tvarohu
- 1 vajíčko
- citronová kůra
- 1/2 balíčků vanilkového pudungu
- cukr
Drobenka
- máslo
- hrubá mouka
- moučkový cukr
- Ze všeho nejdřív si připravte kvásek – ohřejte mléko, smetanu a trochu cukru na správnou teplotu, rozdrobte kousek droždí, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukru, citronovou kůru, rozehřáté máslo, žloutky a kvásek, Ručně nebo v robotu vypracujte krásné těsto. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynou tak 90 minut.
- Než vám těsto nakyne, vymažte si plechy na pečení sádlem, připravte si drobenku a tvaroh – jednoduše smíchejte všechny věci dohromady.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na stejně velké kousky, já jsem měla asi z tohoto množství těsta 30 kuliček. Ty jsem přikryla utěrkou a nechala opět 20 minut odpočívat.
- Každou nakynutou kuličku jsme uprostřed rozmáčkla, aby tam byl důlek na náplň – dovnitř jsem dala povidla nebo tvaroh a ovoce ze zahrádky (maliny, rybíz, borůvky) a posypala drobenkou. Okraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte zase kynout cca na 30 minut.
- Troubu si nahřejte na 170°c nakynuté koláče upečte do zlatova.
v létě jsou nejlepší koláče a je jedno jestli kynuté nebo třené, hlavně, když je tam kupa sezóního ovoce ze zahrádky. Hodně oblíbené jsou rychlé koláče jako třeba broskvový koláč. Na zahradách začínají dozrávat švestky a já tu mám jeden dokonalý kynutý koláč se švestkami a mákem.
A nezapomeňte na cukety, dají se z nich vykouzlit skvělé sladké i slané koláče cuketové.
A moje oblíbené malinové řezy 🙂 .
Summary

Recipe Name
Kynuté kláčky
Author Name
Sesi v cukru
Published On
Preparation Time
Cook Time