Citrony a mandle jsou skvělá kombinace a pokud k nim přidáte i ricottu máte skvělý dezert. K nastávajícímu létu se tento koláč hodí úplně nejvíc 🙂 .
- 120 gramů másla
- 170 gramů cukru moučka
- 1 velký citron – kůra i štáva
- 4 vajíčka – žloutky a bílky zvlášť
- 150 gramů mandlí
- 1 kelímek ricotty
- špetka soli
- 1 lžíce domácího vanilkového cukru
- Formu na koláč vyložte papírem na pečení a boky vymažte máslem a vysypejte moukou. Máslo s 150 gramy moučkového cukru začněte šlehat do nadýchané pěny, přidejte kůru i šťávu z citronu, vanilkový cukr a pomalu po jednom zašlehávejte žloutky. Do vaječné směsi zamíchejte ricottu.
- Mandle spařte v horké vodě, oloupejte a rozmixujte na hrubo. Hrst mandlí jsem si nechala na povrch koláče, ale ty jsem neloupala.
- Bílky našlehejte se zbylým cukrem a špetkou soli do tuha.
- Mandle zapracujte do našlehané vaječné směsi s rucittou a zlehka vmíchejte našlehaný sladký sníh z bílků.
- Těsto přelijte do formy, povrch posypte zbylými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 160 – 170 °C asi 45 minut, možná i o trochu déle. Koláč se pečením krásně zpevní.
- Ricottový koláč nechte vychladnou a až poté podávejte.
Svěží koláče jsou v letním počasí nejlepší, vyzkoušejte třeba citronový koláč, který má tak úžasnou jemnou chuť a voní po citronech.
Další letní dezert je panna cotta, dezert plný smetany a ovoce.
A pro milovníky citronu i dort s citronovým krémem, když jsem ho upekla, snědl se během chvilky.
Summary

Recipe Name
Koláč z rocotty
Author Name
Sesi v cukru
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating




