Ricottový koláč s mandlemi

Citrony a mandle jsou skvělá kombinace a  pokud k nim přidáte i ricottu máte skvělý dezert. K nastávajícímu létu se tento koláč hodí úplně nejvíc 🙂 . 

  • 120 gramů másla
  • 170 gramů cukru moučka
  • 1 velký citron – kůra i štáva
  • 4 vajíčka – žloutky a bílky zvlášť
  • 150 gramů mandlí
  • 1 kelímek ricotty
  • špetka soli
  • 1 lžíce domácího vanilkového cukru
  1. Formu na koláč  vyložte papírem na pečení a boky vymažte máslem a vysypejte moukou. Máslo s 150 gramy  moučkového cukru začněte šlehat do nadýchané pěny, přidejte kůru i šťávu z citronu, vanilkový cukr a pomalu po jednom zašlehávejte žloutky. Do vaječné směsi zamíchejte ricottu.
  2. Mandle spařte v horké vodě, oloupejte a rozmixujte na hrubo. Hrst mandlí jsem si nechala na povrch koláče, ale ty jsem neloupala. 
  3. Bílky našlehejte se zbylým cukrem  a špetkou soli do tuha. 
  4. Mandle zapracujte do našlehané vaječné směsi s rucittou a zlehka vmíchejte našlehaný sladký sníh z bílků.
  5. Těsto přelijte do formy, povrch posypte zbylými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 160 – 170 °C asi 45 minut, možná i o trochu déle. Koláč se pečením krásně zpevní. 
  6. Ricottový koláč nechte vychladnou a až poté podávejte.

Svěží koláče jsou v letním počasí nejlepší, vyzkoušejte třeba citronový koláč, který má tak úžasnou jemnou chuť a voní po citronech. 

Další letní dezert je panna cotta, dezert plný smetany a ovoce. 

A pro milovníky citronu i dort s citronovým krémem, když jsem ho upekla, snědl se během chvilky. 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Koláč z rocotty
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *