Měla jsem v plánu upéct klasické ananasové řezy, pak jsem zkusila něco jiného a výsledek stál za to. Upekla jsem vláčný piškot s ananasem, mandlemi a kokosem. Ananasový koláč je hned hotový a k podávání se hodí zakysaná smetana nebo šlehačka. Piškot je vláčný a recept se vám bude hodit jako základ pro cupcakes nebo ananasový chlebíček. Koláč si můžete upéct sebou na výlet, sladkého není nikdy dost.
- 6 domácích vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 150 gramů rozehřátého másla
- 150 gramů cukru
- 1 plechovka ananasu
- 100 gramů mletých mandlí
- 160 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů kokosu
- 6 lžic horké vody
- prášek do pečiva
- 1 citron – šťáva i kůra
- Nejdříve si vyšlehejte žloutky a cukr do nadýchané pěny, přidejte citronovou kůru, šťávu a vanilkový cukr. Po troškách zašlehejte rozehřáté máslo a po chvilce 6 lžic horké vody.
- Koláčovou formu si vymažte a vysypejte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Troubu si rozehřejte, jako na klasické piškotové těsto, já jsem ji měla na 170° a pak jsem to ztlumila na 160°.
- Použila jsem ananas kompotovaný, polovinu jsme nakrájela na menší kousky a druhou jsem se šťávou rozmixovala a obě části jsem vmíchala do těsta.
- V misce vedle promíchejte mouku, kokos, mandlovou mouku (nebo rozemleté mandle) a prášek do pečiva. Bílky našlehejte do tuhého sněhu.
- Teď už zbývá jen vše smíchat dohromady. Do vaječné směsi s ananasem lehce vmíchejte vše sypké a pak našlehané bílky. Těsto nalijte do koláčové formy a upečte.
Mám ráda jednoduché recepty, které jsou raz dva hotové a hodí se jak na výlet tak i ke kávě na neděli. Ráda peču tvarohovou bábovku nebo klasický kefírový perník.
Rolády vypadají složitě, ale nejsou, Na řezu vypadají krásně a chutnají ještě lépe. Je spousta druhů a typů rolády, třeba bezé roláda, tu peču, když mám v ledničce zbylé bílky. A nebo slavnostnější roláda s krémem z bílé čokolády.





