Jablkové koláče – Apple pie

Koupila jsem si krásná domácí jablka. A těšila jsem se, že upeču klasické jablkové koláče. Připravila jsem křehké těsto, nakrájela jablka  a koláče jsem pekla ve formičkách na tartaletky. Vršek koláčů jsem ozdobila zbytky těsta třeba proužky nebo vykrojenými tvary, můžete být kreativní a koláče krásně nazdobte. Hned jeden horký koláč jsem snědla povrch koláče jsem si potřela domácím slaným karamelem. Vše se k sobě krásně hodilo a  první koláč mi tak chutnal, že jsem neodolala a za chvilku snědla i druhý 🙂 . 

  • 200 – 250 gramů hladké mouky (mouky budete potřebovat více, záleží na velikosti vajíčka)
  • špetka soli
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce curku
  • 130 gramů másla
  • 5 lžic studené vody

Na jablkovou náplň

  • 10 menších jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • 1 lžíce domácího vanilkového cukru
  • trochu vody
  • skořice
  1. V jedné misce smíchejte hladkou mouku – ze začátku stačí jen 200 gramů a poté přidávejte zbytek, osolíte, přidáte vajíčko, studenou vodu, cukru a máslo. Vypracujete hladké těsto, podle potřeby si přidáváte hladkou mouku. Nedávejte mouky více, aby jste neměli těsto příliš tvrdé. Hotové těsto zabalte do folie a nechte odpočívat 30 minut v ledničce. 
  2. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a nasypte do hrnce, přidejte cukr vanilkový i třtinový, skořici a šťávu z poloviny citronu a trochu vody Cukru můžete přidat více, podle jak máte jablka sladká. Vařte na velmi nízkém plameni cca 5 minut. 
  3. Odpočaté těsto rozdělte na polovinu, tu větší si vyválejte do koláčové formy nebo jako já do menších forem na tartalekty, naplňte jablky a vršek koláče pokryjte zbylým těstem. Můžete vykrájel libovolné tvary nebo proužky těsta poskládat do mřížky. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte v předehřáté troubě na 170 °C. Pak už stačí jen koláče pocukrovat, pokapat slaným karamelem nebo naservírovat s kopečkem zmrzliny. 

Na blogu také najdete recept na jednoduché jablkové růžičky 

A nebo mnou velmi oblíbený oblíbený jablkový koláč

Jablkové koláče jsou v naší rodině velmi oblíbené. Já mám jablka nejraději, jsou plná vitamínů, jsou šťavnatá a můžete je mít v tašce nebo kabelce na rychlou svačinu. Při nákupu volím výhradně jablka z České republiky. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Jablkové koláče - apple pie
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *