Koupila jsem si krásná domácí jablka. A těšila jsem se, že upeču klasické jablkové koláče. Připravila jsem křehké těsto, nakrájela jablka a koláče jsem pekla ve formičkách na tartaletky. Vršek koláčů jsem ozdobila zbytky těsta třeba proužky nebo vykrojenými tvary, můžete být kreativní a koláče krásně nazdobte. Hned jeden horký koláč jsem snědla povrch koláče jsem si potřela domácím slaným karamelem. Vše se k sobě krásně hodilo a první koláč mi tak chutnal, že jsem neodolala a za chvilku snědla i druhý 🙂 .
- 200 – 250 gramů hladké mouky (mouky budete potřebovat více, záleží na velikosti vajíčka)
- špetka soli
- 1 vajíčko
- 1 lžíce curku
- 130 gramů másla
- 5 lžic studené vody
Na jablkovou náplň
- 10 menších jablek
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva z citronu
- 1 lžíce domácího vanilkového cukru
- trochu vody
- skořice
- V jedné misce smíchejte hladkou mouku – ze začátku stačí jen 200 gramů a poté přidávejte zbytek, osolíte, přidáte vajíčko, studenou vodu, cukru a máslo. Vypracujete hladké těsto, podle potřeby si přidáváte hladkou mouku. Nedávejte mouky více, aby jste neměli těsto příliš tvrdé. Hotové těsto zabalte do folie a nechte odpočívat 30 minut v ledničce.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a nasypte do hrnce, přidejte cukr vanilkový i třtinový, skořici a šťávu z poloviny citronu a trochu vody Cukru můžete přidat více, podle jak máte jablka sladká. Vařte na velmi nízkém plameni cca 5 minut.
- Odpočaté těsto rozdělte na polovinu, tu větší si vyválejte do koláčové formy nebo jako já do menších forem na tartalekty, naplňte jablky a vršek koláče pokryjte zbylým těstem. Můžete vykrájel libovolné tvary nebo proužky těsta poskládat do mřížky. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte v předehřáté troubě na 170 °C. Pak už stačí jen koláče pocukrovat, pokapat slaným karamelem nebo naservírovat s kopečkem zmrzliny.
Na blogu také najdete recept na jednoduché jablkové růžičky
A nebo mnou velmi oblíbený oblíbený jablkový koláč
Jablkové koláče jsou v naší rodině velmi oblíbené. Já mám jablka nejraději, jsou plná vitamínů, jsou šťavnatá a můžete je mít v tašce nebo kabelce na rychlou svačinu. Při nákupu volím výhradně jablka z České republiky.






1 komentář