Slavíme první rok Sesi v cukru – Čokoládové lanýže a drink

Dnes je to přesně na den, co jsem dala na můj vysněný blog první příspěvek – na mandlové rohlíčky. A jak jinak bych moje malé výročí oslavila než novým receptem a slavnostním drinkem 🙂 .  V plánu jsem měla upéct velký dort, ale v době vánoc, kdy máme všichni doma spousta napečeného vánočního cukroví, by to nebylo to pravé. První narozeniny blogu oslavím Čokoládovými lanýži a Slavnostním drinkem. 

Rok utekl jako voda a byl moc krásný, napsala jsem skoro 100 receptů převážně na mé nejoblíbenější dezerty. Pekla jsem každý týden o víkendu i v týdnu. Upečené dezerty jsem nosila do práce nebo jsme je snědli doma s rodinou. 

Velké poděkování patří Hance, která mě naučila všechno, co k blogování potřebuji a hlavně mi dodala potřebnou odvahu vydržet a pokračovat. 

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže je cukroví na poslední chvílí. Večer vše připravíte a ráno uděláte kuličky a máte napečeno. Nejsou náročné vůbec na nic.  Vyzkoušela jsem kombinaci čokolády a šumivého víno, protože alkohol se k čokoládě skvěle hodí. Lanýže můžete využít i jako dárek na poslední chvílí. Klidně si můžete přidat místo šumivého vína různé extrakty jako třeba z levandule nebo pomeranče. Obalit je můžete v sekaných ořechách či mandlích nebo jako já v kakau. 

  • 80 ml smetany
  • 230 gramů dobré hořké čokolády
  • 100 ml šampaňského (já měla Casa dei Feveri od alkohol.cz)
  • kakao na obalení
  1. Smetanu zahřejte v menším kastrůlku, hlavně  se nesmí vařit. Čokoládu nasekejte na malé kousky nebo použijte čokoládové pecičky.
  2. Do horké smetany vysypte čokoládu a míchejte dokud se vám všechna čokoláda nerozpustí. Do rozpuštěné čokolády nalijte šampaňaké a míchejte dokud se vám všechna čokoláda a alkohol nespojí dohomady. 
  3. Vyložte si misku fólií čokoládu do ní nalijte zakryjte a nechte pořádně vychladnout. Nejlépe do druhého dne. 
  4. Malou lžičkou odlamujte kousky,které vytvarujte do kuličky a obalte v kakau.

A když jsem už byla u toho slavení a zbylo mi šampaňské, připravila jsem si ještě slavnostní třeba i silvestrovký drink.

  • šampaňské (já měla Casa dei Feveri od alkohol.cz)
  • čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva ze 2 pomerančů
  • 1/2 granátového jablka
  1. Do sklenice na šampaňské nalijte šťávu z jednoho pomeranče, přidejte  pecičky granátového jablka a dolijte vychlazeným šampaňským. Sklenici ozdobte kouskem pomeranče. 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *