Madlenky – neobvyklé vánoční cukroví

Madlenky jsou typickým francouzským pečivem. Je to nadýchaný piškot, většinou ve  tvaru mořské lastury, což je typické pro madlenky. Je to velmi snadné pečivo jak na suroviny, tak na přípravu. Já jsem madlenky poprvé pekla v době adventu ke sváteční kávě. Nešetřila jsem citronovou ani pomerančovou kůrou a výsledek byl dokonalý. Madlenky dovedly předvánoční atmosféru k dokonalost 🙂 . 

  • 2 vajíčka
  • 85 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů rozpuštěného másla
  • kůra z pomeranče
  • kůra z citronu
  • 100 gramů hladké mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli
  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si formu na pečení madlenek. Můžete použít klasické kovové formičky nebo silikonovou formu, prostě ve které se vám to lépe peče. 
  2. Celá vajíčka s cukrem a se špetkou soli  ušlehejte do krásně nadýchané pěny. Šlehejte dokud není směs krásně nadýchaná a světlá. Vmíchejte citronovou a pomerančovou kůru. Můžete přidat i pár kapek pomerančové šťávy.
  3. Postupně zašlehávejte rozpuštěné a zchladlé máslo. Mouku s práškem do pečiva si prosijte do misky a pomalu ji zašlehávejte do těsta. 
  4. Připravené těsto rozdělte do formiček a nechte asi 10 – 15 minut odpočívat. Pak vložte madlenky do trouby pečte 10 – 15 minut dokud nejsou krásně zlatavé. 
  5. Hotové madlenky stačí jen pocukrovat.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *