Sezóna dýní je v plném proudu a hlavně je velký výběr dýní na slané i sladké pečení. Dýně se řadí mezi zeleninu, ale dají se z ní upéct výborné sladké koláče. Dýňové pyré jsme ochutila kořením jako je zázvor a skořice. A jako základ jsem připravila velmi jednoduchý a osvědčený sušenkový základ.
- 1/2 dýně Acron
- 200 gramů máslových sušenek 80 – 90 gramů másla
- 1 vajíčko
- 2 lžíce zakysané smetany
- zázvor
- skořice
- muškátový oříšek
- hřebíček
- 3 lžíce medu
- citronovou kůru
- Nejdříve si připravte dýní – pokud použijete druh dýně jako já – Acron musíte jí oloupat. Nevadí pokud použijete dýni Hokaido, usnadníte si práce, protože Hokaido se nemusí loupat. Dýně nakrájejte na menší kousky a rozložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě upéct do měkka.
- Sušenky si pomocí robotu nebo válečku rozsekejte na jemno a s rozehřátým máslem spojte a propracujte na těsto. Připravte si formy na tartaletky – mě to vyšlo na 6 tarlaletek. Formičky vyložte těstem a dejte do ledničky pořádně ztuhnout.
- Rozpečenou dýni rozmixujte na pyré, přidejte vajíčko, med, koření, citronovou kůru a zakysanou smetanu a znovu prošlehejte. Pyré ochutnejte.
- Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Ztuhlé formičky se sušenkovým základem vyndejte z ledničky a naplňte dýňovým pyré. Dejte péct. Pečte dokud se povrch nezpevní. Nechte pořádně vychladnou. Výborná je k dýňovým tartaletkám šlehačka 🙂 .
2 komentáře