Dýňové tartaletky – sladkost se zeleniny

Sezóna dýní je v plném proudu a hlavně je velký výběr dýní na slané i sladké pečení. Dýně se řadí mezi zeleninu, ale dají se z ní upéct výborné sladké koláče. Dýňové pyré jsme ochutila kořením jako je zázvor a skořice. A jako základ jsem připravila velmi jednoduchý a osvědčený sušenkový základ. 

  • 1/2 dýně Acron
  • 200 gramů máslových sušenek 80 – 90 gramů másla
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • zázvor
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • hřebíček
  • 3 lžíce medu
  • citronovou kůru
  1. Nejdříve si připravte dýní – pokud použijete druh dýně jako já – Acron musíte jí oloupat. Nevadí pokud použijete dýni Hokaido, usnadníte si práce, protože Hokaido se nemusí loupat. Dýně nakrájejte na menší kousky a rozložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě upéct do měkka.
  2. Sušenky si pomocí robotu nebo válečku rozsekejte na jemno a s rozehřátým máslem spojte a propracujte na těsto. Připravte si formy na tartaletky – mě to vyšlo na 6 tarlaletek. Formičky vyložte těstem a dejte do ledničky pořádně ztuhnout. 
  3. Rozpečenou dýni rozmixujte na pyré, přidejte vajíčko, med, koření, citronovou kůru a zakysanou smetanu a znovu prošlehejte. Pyré ochutnejte.
  4. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Ztuhlé formičky se sušenkovým základem vyndejte z ledničky a naplňte dýňovým pyré. Dejte péct. Pečte dokud se povrch nezpevní. Nechte pořádně vychladnou. Výborná je k dýňovým tartaletkám šlehačka 🙂 . 

You may also like

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *