Chodíte rádi na houby? Já strašně ráda a pokud rostou, tak chodíme nejméně 2x do týdne. Letos jsem houby nasušila na zimu, zavařilo do kyselého nálevu, ale také jsme měli několikrát kulajdu a pak mě napadl tento snadný a výborný koláč. Jsem si jistá, že budete mít ingredience na koláč doma. Koláč jsem upekla k večeři a zbylo mi i do práce na svačinu. Houbový koláč je snadný a upečený raz dva. 🙂 . Pokud máte čerstvé bylinky, tak to houbám jen prospěje.
- 1/2 balíčku listového těsta
- houby – hříbky, podříbky, ryzce, babky
- 2 vajíčka
- 1 sladká smetana
- 1 klobása
- kousek sýra (v ledničce jsem měla parzmezán)
- 4 cibule
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- sádlo
- Listové těsto si vyválejte na velikost formy, troubu si rezhřejte na 180 stupňů. Těsto propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatižte hrachem nebo čočkou a dejte do trouby předpéct.
- Houby nakrájejte a na sádle je do zlatova osmažte. Dejte je stranou a na stejné pánvi osmažte cibule, nakrájené na půlkolečka a klobásu. Smíchejte houby, cibuli a klobásu, osolte a opepřete.
- V micce si smíchejte smetanu, vajíčka , přidejte nastrouhaný sýr a špetku muškátového oříšku.
- Vyndejte předpečené těsto, rozvoměrně ho posypte osmaženými houbami, cibulí a klobásou. Celý koláč přelijte rozšlehanou smetanou s vajíčky a celý houbový koláč dejte upéct do trouby.
- Koláč upečete do růžova.