Vaječné bílky – sníh

Vaječné bílky nikdy nevyhazujte. Dají se z nich vykouzlit dokonalé dezerty! Bílky lze uchovat v uzavřené dóze nebo sklenici v ledničce. Určitě vám tam vydrží 10 – 14 dní. Pokud máte větší množství bílků, klidně je zmrazte. Bílky vylije do igelitového sáčku a zamrazte. Já to dělám také a vím, že nejméně 3 měsíce na mě v mrazáku počkají. Budou se vám hodit na rychlý dezert nebo třeba jen na potření domácího pečiva nebo jako sněhová čepice na dort.

Bílky vždy šlehejte v suché vyšší misce, přidejte špetku soli a pár kapek citronové šťávy. Vyšlehané bílky jsou krásné lesklé a pokud misku obrátíte vzhůru, tak v ní bílky drží a nespadnou dolů.

  

  

Bílky také lze použít i do slaného pečení a vaření. Pokud mám zbylé bílky a připravuji klasickou sekanou, tak je tam přidám. Sekaná je jemná a skutečně dobrá.

Pokud si vzpomenete na starší film s Julii Roberts Nevěsta na útěku, ke konci filmu se  Julie si rozhodovala jak má vajíčka nejraději a jedním z jejich tipů byla bílková omeleta. Stačí bílky osolit, opepřit a malinko našlehat a přidat zeleninu, třeba cukety, špenát nebo jakou máte rádi. Během chvilky máte lehkou večeři nebo oběd.

Zbyde – li vám třeba jen jeden bílek, ani ten nevyhazujte, použijte ho jako kapání do polévky. Bílky osolte, přidejte pažitku a 2 lžíce polohrubé mouky. Pomalu vkládejte do vroucího vývaru.

A teď k dezertům, pár jich už najdete na mém blogu jako třeba: Sněhové pusinky, Sněhové sušenky s mandlemi a mé oblíbené kokosky a nebo laskonky.

Připomínka receptů z mého blogu

Sněhový dort Pavlova

Sněhový dort Pavlova

Bezé roláda

Bezé roláda

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *