Rajčatový a cuketový koláč

Po návratu z dovolené jsme měli ve skleníku hodně krásně uzrálých červených rajčat. Potřebovala jsme na odpoledne připravit něco rychlého a co se hodí k vínu a malé oslavě. Připravila jsem velmi snadné těsto a a to posypala větší vrstvou rajčat nebo cuket a výsledek byl dokonalý. Výborný slaný letní koláč 🙂 ! 

  • 250 gramů hladké mouky
  • sůl
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 gramů másla
  • 1 lžíce  olivového oleje
  • 100 gramů sýra

Na náplň

  • rajčata
  • cuketa
  • malá paprika
  • pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • 2 kelímky smetany
  • olivový olej
  • česnek
  1. Připravte si dvě formy na koláč. Ze všech surovin vypracujte krásně hladké těsto, které nechte chvilku odpočívat v ledničce.
  2. Rajčata nakrájejte na kolečka a nebo osminky. Cuketu nakrájejte na plátky. Zakysanou smetanu ochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a malinko česnekem.
  3. Těsto si rozdělte na dvě části, každou část vyválejte do tenka a vyložte  těstem plech. Boky pořádně přitlačte ke stranám plechu. Těst propíchejte vidličkou a dejte na chvilku do ledničky zatuhnout. Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Těsto dejte předpéct na 7 – 10 minut. 
  4. Nejdřív si připravte rajčatový koláč. Předpečenou formu posypte větší špetkou strouhanky a hustě poskládejte rajčaty. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a posypejte čerstvými bylinkami a plátky česneku. 
  5. Cuketový koláč hustě potřete ochucenou zakysanou smetanu, poklaďte kolečky cukety a přidejte pár plátků oranžové papriky.Koláč také osolte, opepřete a posypte bylinkami.
  6. Oba koláče upečte ve vyhřáté troubě. Během pečení můžete zvednou teplotu na cca 220 stupňů. 

                            

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *