Minulé léto jsem si přála k narozeninám vaflovač. Vaflovač jsem si koupila a pak jsem celé léto zkoušela různé recepty na vafle. Nejvíce se nám osvědčily vafle z kynutého těsta. Jsou nadýchané a křehké. Vafle připravuji docela často, máme je rádi s domácím džemem a šlehačkou. Můžete si je udělat na snídani i ke svačině. Vafle se nikdy neomrzí a připravuji je velmi ráda.
- 350 gramů hladké mouky
- 500 ml mléka
- droždí
- sůl
- 3 lžíce cukru krupice
- 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 150 gramů másla
- domácí marmeláda
- čerstvé ovoce
- šlehačka
- Mouku přesijte do misky, přidejte špetku soli, 5 žloutků, rozehřáté máslo a dvě lžíce cukru. Zbylou lžíci cukru ohřejte s mlékem, přidejte kvasnice a nechte vzejít na teplém místě kvásek.
- Kvásek přelijte do misky a metlou vypracujte hladké těsto. Těsto na vafle bude řídké/husté asi jako na kynuté lívance. Vaflové těsto nechte na teplém místě vykynout, přibližně 20 – 60 minut.
- Bílky našlehejte do tuha a jemně je přimíchejte k nakynutému těstu na vafle.
- Zapnete vaflovač a pomalu vafle smažte.
- Teď už záleží jen na vás jak si vafle dochutí a s čím si je dáte.