Kynutý koláč s mákem a švestkami

Původně jsem měla v plánu upéct úplně jiný koláč se švestkami. Ale při hledání nové inspirace jsem našla recept na tento neobvyklý stočený koláč s mákem a švestkami. Malinko jsme si upravila recept na kynuté těsto a dala se do pečení, Koláč byl dokonalý. Mák se výborně kombinuje se švestkami. K odpolední kávě byl švestkový koláč výborný! 

  • 300 – 350 gramů hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce domácího vanilkového cukru
  • 250 ml mléka nebo smetany a nebo můžete smíchat smetanu a mléko
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 80 gramů rozehřátého másla
  • droždí
  • maková náplň
  • švestky
  1. Hladkou mouku si přesyjte do mísy, ze začátku vám stačí asi 300 gramů mouky, přidejte špetku soli, cukr vanilkový i krystalový, trochu cukru si nechte do kvásku a citronovou kůru.
  2. Ohřejte si smetanu nebo mléko nebo můžete použít obojí. Já používám více smetany. Mléko trochu ocukrujte a rozdrobte droždí a nechte na teplém místě  vzejít kvásek. 
  3. K mouce přidejte žloutky, rozehřáté máslo a kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte krásné hladké těsto.Podle potřeby si přidejte zbytek mouky. Těsto na koláč přikryjte utěrkou a nechte 60 – 90 minut kynout. 
  4. Připravte si makovou náplň: Mák svařte s mlékem, přidejte domácí marmeládu, povidla, vanilkový cukr, citronovou šťávu i kůru, skořici, muškát, hřebíček. Mák si dochuťte podle sebe, jak máte rádi a jak vám nejvíce chutná.
  5. Vykynuté těsto jemně rozválejte na pomoučeném vále, rozkrojte ho na 3 díly a každý potřete větší vrstvou makové náplně. Každý díl zvlášť smotejte do „hada“ a stočte do koláčové formy. Do vzniklých mezer vkládejte čtvrtky švestek. Je lepší dát do koláče švestky na husto. Troubu si předehřejte na 160 – 170 stupňů.
  6. Makový koláč se švestkami nechte ještě opět vykynout, potřete ho rozpuštěným máslem a dejte péct.
  7. Koláč můžete za syrova posypat trochu cukru a mandlemi. 

 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *