Klášterní řezy

Řezy vypadají složitě, ale nejsou. Pro mají rodinu je to to klasika, peču je na rodinné oslavy nebo ni na vánoce. Jsou to tři tenké pláty křehkého těsta, malinová nebo rybízová marmeláda a vanilkový krém. Určitě je vyzkoušejte, jsou opravdu delikátní 🙂 !

  • 350 – 400 gramů hladké mouku (výborná je Babiččina volba pro křehká těsta) – Doporučuji!!
  • 2 vajíčka
  • 70 gramů másla 
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička amonia
  • 50 gramů cukru moučka
  • malinová nebo rybízová marmeláda

Na krém

  • 300 ml mléka
  • 1/2 vanilkového pudingu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 180 gramů másla
  1. Připravte si nízké plechy na pečení a ty vymažte máslem nebo sádlem. Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Do misky si odvažte zatím jen 350 gramů hladké mouky a přijdete ostatní ingredience jako je máslo, cukr, vajíčka. Amonium nebo – li cukrářské droždí rozmíchejte v mléce a celé to vylijte na připravené suroviny. Zpracujte hladké těsto a postupně můžete zpracovat všechnu mouku. Ale čím méně mouky dáte, tím budete mít křehčí placky. Těsto dejte na 20 minut do ledničky odpočinout.
  2. Připravte si krém, který se opět uvaří ve vodní lázni. Polovinu mléka přelijte do hrnce nebo misky ve vodní lázni a nechte ohřívat. Ve zbylé polovině rozšlehejte žloutky, mouku, puding a vše přilijte do ohřáté mléka a za stálého míchání uvařte hustý krém. Krém přelijte do misky a nechte zcela vychladnout.
  3. Těsto si rozdělte na 3 poloviny a každou z nich vyválejte na velikost nízkého plechu na pečení. Každý plát hustě propíchejte vidličkou a upečte v předehřáté troubě. Pláty jsou opravdu křehké, možná se vám nějaký kousek zlomí, ale vůbec to nevadí.
  4. V robotu si vyšlehejte máslo s moučkou do pěny a postupně přidávejte zchladlou pudingovo-žloutkovou kaši a vyšlehejte hladký krém.
  5.  Spodní placku potřete marmeládou a opatrně ještě krémem, jemně přitlačte druhou placku a tu potřete jen zbylým krémem a nakonec poslední placku a tu jen marmeládou a já ji ještě pokapu citronovou polevou.

 

 

 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *