Tak jsem se taky nechala zlákat a připravila levandulovou šťávu a můžu vám říct, že nás velmi mile překvapila. Levandule mám doma hodně, snad deset krásně rozkvetlých keříků, tak by bylo škola ji nezužitkovat. Šťáva nádherně levandulově von a má krásně růžovou barvu 🙂 . Šťáva se výborně kombinuje s citronem a ledem. Připravíte si tak osvěžující letní drink 🙂 .
- asi 160 gramů levandulových květů
- 2 citrony
- 800 gramů cukru
- 1 kyselina citronová
- 2 litry vody
- Květy levandule malinko oklepejte od prachu a brouků. Svařte vodu s cukrem a kyselinou citronovou a nechte vodu zchladnout na pokojovou teplotu.
- Z levandule stáhněte pouze květy, jde to krásně, Za chvilku budete mít misku plnou levandulových květů.
- Levandulové květy přidejte do zchladlé vody, zamíchejte. Všechna levandule musí být ponořená ve vodě a vložte nakrájený citron. Připravenou šťávu nechte odpočívat v chladnu nejméně 24 hodin.
- Druhý den vylovte levandulové květy, šťávu zahřejte a slijte do připravených sklenic.
- Pokud by se vám zdála šťáva málo sladká, přidejte cukr a dochuťte citronem.