Domácí malinová šťáva

Na zahradě u mamky máme velkou úrody malin. Dozrávají postupně a my je postupně zpracováváme do výborné domácí malinové šťávy, malinové marmelády a nebo jen do dezertů. Já na celou zimu zásobuji svoji rodinou spoustou domácích šťáv. Mezi naše nejoblíbenější patří malinová šťáva 🙂 .

  • maliny
  • krystalový cukr
  1. Šťávu můžete udělat dvěma způsoby. Oba mám vyzkoušené. První způsob a možná i snadnější, je připravit šťávu pomocí odšťavňovacího hrnce. K tomu potřebujete pouze hrnec, ovoce a cukr. Nevím, zda mám popsat odšťavovací hrnec. V hrnci se vám to samo připraví, jen prosypete ovoce cukrem a za chvilku si pomoc vařící se vody stočíte ovocnou šťávu přímo do sklenic.
  2. Malinovou šťávu jsme dělala druhým způsobem. Maliny jsem pomačkala v misce nebo kyblíku a nechala chvilku stát. Během chvilky vám maliny začnou pouštět šťávu. Připravte si mísu a cedník a po částech dávejte rozmačkané maliny do cedníku a míchejte. Začne vám pomalu stékat čistá malinová šťáva. V cedníku vám zůstanou jen semínka a malinko malinové dužniny. Pokračujte, dokud nespotřebujete připravené maliny. Já jsem měla asi 4 litry malin a měla jsem z toho asi 1500 ml malinové šťávy.
  3. Malinovou šťávu přelijte do hrnce a přidejte cukru a začněte zahřívat. Míchejte, dokud se vám cukr nerozpustí. Kolik cukru přidáte do šťávy, záleží na vás. Já jsem na 1500 ml malinové šťávy přidala asi 800 gramů cukru. Šťáva musí být sladší, budete si ji ředit vodou.
  4. Vymyjte si skleničky a ty i s víčky nechte nahřát v troubě. Hotovou malinovou šťávu nalijte do horkých sklenic a a ihned uzavřete víčkem. Šťáva se vám horkem zatáhne a vydrží do zimy 🙂 . 

 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *