Jemný a chuťově dokonalý koláč. Tenké linecké těsto a smetanovo – citronová náplň. Citronový koláč peču pravidelně každé léto nejméně jednou. Je jemný, křehký a provoněný citronem. Je to prostě dokonalý letní dezert.
Na těsto
- 200 gramů másla
- 2 žloutky
- 40 gramů cukru moučka
- citronová kůra
- 200 – 250 gramů hladké mouky
- špetka soli
Na citronový krém
- 200 ml šlehačky
- 200 ml mléka
- šťáva a kůra ze 4 citronů
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce vanilkového pudingu
- 1 lžíce hladké mouky
- Na pečení koláče jsem použila obdélníkovou formu o velikosti 36×13 cm. Ve větší míse si zpracujte všechny suroviny na těsto. Vypracujte krásné hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechte chvilku odpočívat v ledničce.
- Troubu si rozehřejte na 160 – 170 stupňů. Formu na pečení mám kvalitní a těsto je dost mastné, tak jsem formu nevymazávala. Vyválejte si těsto, vyložte jím formu a dejte cca na 20 minut do ledničky. Vychladlou formu vyložte pečícím papírem a ten zatižte luštěninou, kterou máte zrovna po ruce. Korpus předpečte.
- Než se vám korpus předpeče, připravte si krém. Smíchejte mléko se smetanou a polovinu vlijte do hrnce nebo misky, kterou máte ve vodní lázni a ohřejte. Ve druhé polovině mléka se smetanou rozmíchejte žloutky, cukr, puding, mouku a vymačkanou šťávu z citronu a ostrouhanou citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte do teplého mléka a za stálého míchání vyšlehejte lehký citronový krém.
- Předpečený korpus vyndejte z trouby, odstraňte pečící papír a pomalu vlijte citronový krém.
- Citronový koláč dopečte do zlata. Nejlepší je citronový koláč podávat vychlazený.
3 komentáře