Citronový koláč

Jemný a chuťově dokonalý koláč. Tenké linecké těsto a smetanovo – citronová náplň. Citronový koláč peču pravidelně každé léto nejméně jednou. Je jemný, křehký a provoněný citronem. Je to prostě dokonalý letní dezert. 

Na těsto

  • 200 gramů  másla
  • 2 žloutky
  • 40 gramů cukru moučka
  • citronová kůra
  • 200 – 250 gramů hladké mouky
  • špetka soli

Na citronový krém

  • 200 ml šlehačky
  • 200 ml mléka
  • šťáva a kůra ze 4 citronů
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce vanilkového pudingu
  • 1 lžíce hladké mouky
  1. Na pečení koláče jsem použila obdélníkovou formu o velikosti 36×13 cm. Ve větší míse si zpracujte všechny suroviny na těsto. Vypracujte krásné hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechte chvilku odpočívat v ledničce.
  2. Troubu si rozehřejte na 160 – 170 stupňů. Formu na pečení mám kvalitní a těsto je dost mastné, tak jsem formu nevymazávala. Vyválejte si těsto, vyložte jím formu a dejte cca na 20 minut do ledničky. Vychladlou formu vyložte pečícím papírem a ten zatižte luštěninou, kterou máte zrovna po ruce. Korpus předpečte.
  3. Než se vám korpus předpeče, připravte si krém. Smíchejte mléko se smetanou a polovinu vlijte do hrnce nebo misky, kterou máte ve vodní lázni a ohřejte. Ve druhé polovině mléka se smetanou rozmíchejte žloutky, cukr, puding, mouku a vymačkanou šťávu z citronu a ostrouhanou citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte do teplého mléka a za stálého míchání vyšlehejte lehký citronový krém.
  4. Předpečený korpus vyndejte z trouby, odstraňte pečící papír a pomalu vlijte citronový krém. 
  5. Citronový koláč dopečte do zlata. Nejlepší je citronový koláč podávat vychlazený.

 

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *