Pistáciovo – mandlový koláč

Dlouho jsem se rozmýšlela, zda mám tento recept uveřejnit na blogu, nepovedly se mi totiž fotky, ale koláč, ten neměl chybu. Snědli jsme ho celý na posezení k odpolední kávě. Byl lehlý a voněl po mandlích a pistáciích. Navíc je úplně bez mouky, tak ho můžeme zařadit i do kategorie zdravé pečení :-). 

  • 130 gramů másla
  • 130 gramů pistácií
  • 100 gramů neloupaných mandlí
  • 3 vajíčka + 5 bílků
  • 1 zakysaná smetana
  • citronová kůra
  • 6 lžic cukru krupice
  • špetka prášku do pečiva (nemusí být)
  • 1/2 vanilkového lusku
  1. Připravte si koláčovou formu, já jsem použila svoji oblíbenou porcelánovou formu o průměru 28 cm, kterou si malinko vymažte máslem a můžete i vysypat moukou. Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. 
  2. Máslo, cukr, jednu lžíci cukru si nechte do bílků, citronovou kůru a vanilku vyšlehejte do bílé pěny. Pistácie i mandle si rozmixujte, ale ne úplně na jemno. K máslu po jednom zašlehejte žloutky a pomalu po lžících přidejte zakysanou smetanu.
  3. Z bílků a zbylé lžíce cukru si vyšlehejte pevný sníh. Teď už mixér ani robot potřebovat nebudete. Do našlehané směsi z vajíček, másla a zakysky přimíchejte ořechy i mandle, teď můžete přidat přidat prášek do pečiva. K těstu opatrně přimíchejte sníh z bílků. 
  4. Těsto opatrně přelijte do koláčové formy a upečte. Trvá to přibližně 30 – 40 minut. 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *