Čokoládový dort s karamelem

Recept na dort jsem našla  na jednom z mnoha blogů, které sleduji. A hned jsem ho musela vyzkoušet. Dort je výborný, kombinace sušenek, karamelu a čokoládové vrstvy je úžasná. A také jsem měla na víkend pozvanou kamarádku a ta čokoládové dezerty zbožňuje :-). Na dortu jsem si pochutnali celá rodina a já si s kamarádkou užila příjemný víkend.

  • 200 gramů máslových sušenek Digestive
  • 1 velká hrst neloupaných mandlí
  • rozpuštěné máslo (150 gramů)

Na karamel

  • krupicový cukr
  • máslo
  • smetana

Na čokoládový krém

  • 6 plátků želatiny
  • 350 gramů čokolády
  • 600 ml mléka
  • 3 žloutky 
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  1. Nejdříve si připravte sušenkový základ. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem. Máslové sušenky a mandle rozmixujte na jemno. Schladlé rozehřáté máslo smíchej se sušenkami  a celou směsí vyložte dortovou formu. Na uhlazení použijte skleničku. Dejtete pořádně vychladit. 
  2. Cukr si rozpusťte na světle hnědý karamel. Přidejte smetanu a máslo a jemně rozmíchejte Už nebudete potřebovat nic přihřívat, karamel je horký dost. Karamelovou omáčku nechte vychladnout. Želatinové plátky nechte nabobtnat v trošce vody.
  3. Připravte si vodní lázeň, do ní vlijte polovinu mléka, cukr a čokoládu a pomalu rozehřejte. Ve druhé polovině mléka rozšlehejte žloutky, solamyl, mouku  vlijte do čokoládového mléka a za stálého míchání vám krém zhoustne. Krém si přelijte do misky, přidejte nabobtnalou želatinu a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. 
  4. Připravte si ztuhlý sušenkový základ, do něho nalijte karamel a celý základ na dort opět zchlaďte v ledničce. Po částech nalijte čokoládový krém s želatinou na dobře vychlazený karamel. Celý dort dejte zatuhnout, nejlépe do druhého dne.
  5. Pak stačí už jen podávat s pořádným kopcem šlehačky.

 

 

 

 

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *