Čokoládový dort s čokoládovým a karamelovým krémem

Na víkend jsem měla v plánu upéct čokoládový dort, ale jaký?! Celý týden jsme hledala a pročítala recepty. Nakonec jsem našla čtyři finální recepty, ale ani jeden nebyl pořád podle mích představ. Nakonec jsem zkombinovala dva vítězné recepty a výsledek byl dokonalý. Úžasný vláčný čokoládový korpus a doplněný dvěma snadnými krémy. A taky jsem dort nepekla jen tak, můj muž měl totiž narozeniny :-). 

  • 3 vajíčka- žloutky a bílky zvlášť
  • 120 gramů másla
  • 120 gramů cukru krupice
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 150 ml podmáslí
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 velká lžíce kakaa
  • 200 gramů čokolády

Na karamelový krém:

  • 120 gramů cukru
  • 120 gramů másla
  • 150 ml smetany
  • 100 gramů tvarohu
  • 100 gramů mascarpone

Na čokoládový krém

  • 150 gramů hořké čokolády (použila jsem Čokoládové kaštany)
  • 250 gramů zakysané smetany
  1. Korpus tohoto dortu jsem si upekla den předen a hned ráno jsem dort naplnila krémy a k odpolední kávě byl naprosto delikátní. Formu a dort o průměru 20 cm jsem si vyložila pečícím papírem a strany vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a nechte malinko vychladnout. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. 
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, po jednom zašlehejte žloutky a přimíchejte rozehřátou čokoládu. Přilijte podmáslí a znova promíchejte. 
  3. V misce si smíchejte polohrubou mouku, kakao a prášek do pečiva. Bílky si vyšlehejte s vanilkovým cukrem a špetkou soli do tuha. Do těsta vmíchejte vše sypké a jemně vmíchejte bílky. Těsto přesuňte do formy a na dort a upečte. Při pečení jsem teplotu zvýšila na 175 stupňů  a ke konci pečení jsem ji zase snížila. Zda je dost upečení poznáte podle testu špejlí. Dort jsem pekla déle, přibližně 45 minut, v těstě je hodně čokolády a podmáslí, ale výsledek stál za to. Nebyl to žádný dusivý korpus :-).
  4. Korpus se vám peče, tak můžete začít s přípravou karamelového krému. Ve vyšším kastrůlku si z cukru připravte karamel. Smetanu si ohřejte. Až budete mít karamel krásně zlatý, vypněte oheň a začněte po troškách vmíchávat teplou smetanu. Chvílemi to bude hodně bublat. Po vmíchání smetany začněte po kouskách přimíchat chladné máslo. Omáčku ještě chvilku míchejte a nechte ji při pokojové teplotě odpočívat do rána.
  5. Mascarpone a tvaroh si vyšlehejte, vše musí stejnou teplotu, aby se vám krém nesrazil. Pomalu zašlehejte karamel a krém máte hotový.
  6. Na čokoládový krém si nechte ve vodní lázni rozehřát kaštany a nechte je zchladnout. Do misky s čokoládou přidejte zakysanou smetanu a opatrně míchejte. Krém nechte vychladit v ledničce.
  7. Vychladnutý korpus rozkrojte na tři díly. Na prví díl dejte polovinu čokoládového krému, přiklopte druhý díl a ten potřete karamelovým krémem. Můžete ho dát všechen nebo také polovinu, podle toho jestli chcete strany dortu potřít krémem. Já jsme tam dala všechen krém, nebylo ho mnoho. Nakonec přiklopte poslední část dortového korpusu a ten potřete zbytek čokoládového krému. dort nechte vychladit a ozdobte podle vaší fantazie.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *