Domácí máslové croissanty

Croissanty – to je moje oblíbená snídaně. Zadělám těsto den předem a nechám ho kynou v ledničce a ráno upeču čerstvé croissanty k pozdní snídani. Taková rána, já mám nejraději, všichni spí a já celé ráno můžu v klidu připravit snídani. Croissanty máme nejraději s máslem a domácí marmeládou.

  • 300 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 350 – 400 gramů hladké mouky
  • sůl
  • 250 gramů másla
  • droždí
  1. Příprava croissantů má více fází. Není náročná na suroviny, ale na čas, ale výsledek stojí za to! Nejdříve si připravte kvásek, do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a droždí, já jsme dala opravdu jen kousek droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku nasypejte do mísy, přidejte sůl a zbylý cukr, přilijte kvásek a v robotu nebo ručně zpracujte krásně hladké a těsto.
  2. Těsto vyklopte na vál a pokračujte ve hnětení rukama. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte  přibližně hodinu odpočívat v ledničce. Vyndejte si z ledničky máslo.
  3.   Máslo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Na kuchyňském vále vyválíme z těsta čtverec, který bude 2x větší než je vyválené máslo. Na vyválené těsto položíme máslo a složíme do tvaru obálky. Vezměte si kuchyňský váleček za začněte těsto válet do obdélníku. Obdélník těsta přeložte na třetiny a opět vyválejte na obdélník a složte na třetiny. Těsto dejte přibližně na hodinu do lednice chladit.
  4. Postup se skládáním a chlazením těsta zopakujte nejméně 3x – 4x. Těsto nechte přes noc v ledničce.
  5. Ráno vyndejte těsto z ledničky.
  6. Těsto si rozdělte na dvě poloviny. První polovinu vyválejte na obdélník a ten rozdělte na trojúhelníčky. Z jedné poloviny těsta budete mít asi 8 nebo 9 trojúhelníčků. Širší  stranu trojúhelníku nařízněte. přibližně na 1 cm. Croissanty srolujte, špičku založte, je lepší když bude delší, aby se vám croissanty nerozbalili. Ve fázi rolování můžete croissanty naplnit čokoládou nebo džemem. Srolované croissanty dejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě nejméně hodinu vykynout na teplém místě. 
  7. . Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Nakynuté croissanty potřete rozšlehaným vejcem a upečte, trvá to přibližně 15 minut. 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *