Velikonoční beránek

Receptů na velikonočního beránka je velká spousta. Můžete si upéct třeného, tvarohového nebo zkuste mého beránka, kam jsem přidala mleté mandle a rozinky. Vím že jsou velikonoce až za týden, ale já tak ráda peču ve všech možných formách :-). Formy na beránka mám dvě velké a jednu malou, tak mám vždy z čeho vybírat. Ať už upečete jakéhokoliv beránka, jsem si jistá, že nesmí chybět na vašem velikonočním stole :-).

  • 135 gramů másla
  • citronová kůra a šťáva
  • špetka soli
  • 150 gramů moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajíček – žloutky a bílky zvlášť
  • 70 gramů mletých mandlí
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • rozinky
  1. Formu na beránka si pořádně vymažte a vysypejte, aby vám šel upečený beránek krásně vyklopit z formy. Troubu si předehřejte na 160 – 170 stupňů.
  2. Máslo, oba cukry, citronovou kůru i šťávu a žloutky si vyšlehejte do krásné pěny. Mouku si smíchejte s práškem do pečiva. Bílky se špetkou soli si vyšleháte do pevného lesklého sněhu. Oloupané mandle si nastrouhejte na jemno.
  3. Do vaječno-máslové směsi zamícháme mandle a rozinky, přidáte mouku a jemně přimíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto přelijte do formy na beránka a upečete. Tady dobu pečení musíte odhadnou sami, většinou je to tak 45 minut, upečený beránek krásně provoní váš byt :-).
  4. Beránka nechte chvilku odpočinout ve formě a poté vyklopte na rovnou podložku nebo kuchyňský vál a nechce vychladnout. Pak už stačí jen beránka nazdobit.

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *