Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše by se měly podle tradic péct a jíst na na Zelený čtvrtek, ale já jsem je upekla už teď na víkend. Zkoušela jsem nový recept a upeču je ještě jednou na velikonoce. Jidáše jsou nadýchané, sladké tak akorát a nejlepší jsou namazané máslem, marmeládou nebo medem :-).

  • 350 gramů hladké mouky + mouka na posypání
  • 5 lžic cukru krupice
  • 125 ml smetany
  • 125 ml mléka
  • droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 gramů másla
  • 1 žloutek + 1 vajíčko
  • vajíčko na potření
  1. Příprava není nijak náročná. Nejdřív si připravte kvásek, do vlažného mléka se smetanou přidejte špetku cukru a droždí a nechte na teplém místě  vykynout. Máslo si nechte pomalu rozpustit.
  2. Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, vajíčka, máslo a kvásek. V robotu nebo ručně vypracujete krásné hladké těsto. Nechte kynou na teplém místě 60 – 90 minut. 
  3. Z nakynutého těsta si lžičkou vykrajujete malé kousky, ze kterých si uděláte bochánky a nechte opět 10 minut odpočívat. Bochánky rozválejte na hada a smotejte do jidáše nebo tvaru, jaký se vám líbí,
  4. Vytvarované jidáše necháte opět vykynout na teplém místě, 20 minut by mělo stačit. Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Jidáše ještě potřete rozšlehaným vajíčkem a upečete do zlata.

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *