Velikonoční jidáše by se měly podle tradic péct a jíst na na Zelený čtvrtek, ale já jsem je upekla už teď na víkend. Zkoušela jsem nový recept a upeču je ještě jednou na velikonoce. Jidáše jsou nadýchané, sladké tak akorát a nejlepší jsou namazané máslem, marmeládou nebo medem :-).
- 350 gramů hladké mouky + mouka na posypání
- 5 lžic cukru krupice
- 125 ml smetany
- 125 ml mléka
- droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr
- 130 gramů másla
- 1 žloutek + 1 vajíčko
- vajíčko na potření
- Příprava není nijak náročná. Nejdřív si připravte kvásek, do vlažného mléka se smetanou přidejte špetku cukru a droždí a nechte na teplém místě vykynout. Máslo si nechte pomalu rozpustit.
- Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, vajíčka, máslo a kvásek. V robotu nebo ručně vypracujete krásné hladké těsto. Nechte kynou na teplém místě 60 – 90 minut.
- Z nakynutého těsta si lžičkou vykrajujete malé kousky, ze kterých si uděláte bochánky a nechte opět 10 minut odpočívat. Bochánky rozválejte na hada a smotejte do jidáše nebo tvaru, jaký se vám líbí,
- Vytvarované jidáše necháte opět vykynout na teplém místě, 20 minut by mělo stačit. Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Jidáše ještě potřete rozšlehaným vajíčkem a upečete do zlata.
2 komentáře