Recept na čokoládovo-banánové cukpcakes jsem našla na mém oblíbeném anglickém blogu, nebyl náročný na suroviny ani na čas a navíc hotové cupcakes jsou výborné a hlavně krásné. Díky kefíru a banánům je čokoládové těsto krásně vláčné a není vůbec suché. Dortíky nejsou přeslazené a vynikne chuť čokolády. A co může být lepšího než čokoládový dezert :-).
- 150 gramů polohrubé mouky
- 30 gramů kakaa
- 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 70 gramů cukru krupice
- 2 vajíčka
- špetka soli
- 130 gramů másla
- 250 ml kefírů
- 1 nebo 2 velké banány
- 150 gramů tmavé čokolády
Krém
- 1 krabička mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 šlehačka
Karamelová omáčka
- cukr
- smetana
- máslo
- burbon
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů, připravíme se papírové nebo silikonové košíčky, prostě jaké máte rádi.
- Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny – mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr a špetka soli. V menším kastrůlku si rozehřejeme čokoládu s jednou lžící smetany. V další míse vyšleháme vajíčka s rozehřátým máslem, přidáme namačkané banány, kefír a rozehřátou čokoládu. Obě dvě těsta smícháme dohromady a naplníme košíčky, které upečeme ve vyhřáté troubě. Přibližná doba pečení je cca 25 minut.
- Než se nám korpusy na cupcakes upečou připravíme si karamel a krém. Příprava krému je velmi snadná, potřebujete na to jen šlehačku, mascarpone a cukr, vše musí mít stejnou teplotu. Šlehačku si vyšleháme do tuha, mascarpone si ručně vyšleháme s 2 lžícemi cukru moučky. Našlehanou šlehačku po částech jemně zamícháváme do mascarpone, spíš jen tak překládáme krém. Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku.
- Karamelové omáčky potřebujete opravdu jen trochu. Cukr si nechte rozpustit hlubším kastrůlku na krásně zlatavý karamel, přidejte plátek másla, 2 lžíce smetany a 1 lžíci burbonu. Nechte probublat a je to :-).
- Upečené čokoládové korpusy ozdobte větší dávku krému a přelijte karamelovou omáčkou.