Mrkvové řezy

Uprostřed pracovního týdne bylo krásné jarní počasí.  Dostala jsem chuť na něco jarního, lehkého, moc dobrého a hlavně sladkého. Zkombinovala jsem několik receptů na moje mrkvové řezy a musím říct, že jsou dokonalé. Vláčný mrkvový korpus doplněný velmi jednoduchým a svěžím krémem. Řezy jsem vzala do práce a nezbyl ani drobek :-).

  • 6 vajec – žloutky a bílky zvlášť
  • 150 gramů cukru krupice
  • 100 gramů vlašských ořechů (namleté)
  • skořice
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • 500 gramů nastrouhané mrkve
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 1/4 lžíčky kypřícího prášku
  • citronová kůra
  • 100 gramů másla
  • 6 lžic oleje

Krém

  • 250 gramů mascarpone
  • 1 zakysaná smetana
  • citronová kůra
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 jemného tvarohu se smetanou (najdete v Lidlu)
  1. Plech si vymažte sádlem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte citronovou kůru. Všechny sypké ingredience smíchejte – ořechy, mouka, kypřící prášek do pečiva, skořice. Máslo si rozehřejte a nechte zchladnou na pokojovou teplotu. Mrkev si nastrouhejte na jemno. Vyšlehejte sníh z bílků.
  2. Do vyšlehaných žloutků přidejte olej a pomalu přilívejte rozehřáté máslo a ještě asi minutu šlehejte. Teď už robot nebudete potřebovat. Jemně stěrkou vmíchejte mrkev a všechny sypké suroviny. Ještě opatrněji vmíchejte sníh z bílků a těsto vylijte na plech a upečte. Zda máte upečeno, poznáte podle ověřeného triku s párátkem :-).
  3. Než se vám korpus upeče připravte si krém. Mascarpone smíchejte s cukrem a citronovou kůrou, jemně vmíchejte tvaroh se smetanou a zakysanou smetanu a je to.
  4. Korpus nechte pořádně vychladnou a pak už jen stačí potřít krémem a je hotovo. Pokud si chcete řezy ozdobit, výborné jsou opražené nahrubo nasekané ořechy a trocha citronové kůry.

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *