Uprostřed pracovního týdne bylo krásné jarní počasí. Dostala jsem chuť na něco jarního, lehkého, moc dobrého a hlavně sladkého. Zkombinovala jsem několik receptů na moje mrkvové řezy a musím říct, že jsou dokonalé. Vláčný mrkvový korpus doplněný velmi jednoduchým a svěžím krémem. Řezy jsem vzala do práce a nezbyl ani drobek :-).
- 6 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 150 gramů cukru krupice
- 100 gramů vlašských ořechů (namleté)
- skořice
- sůl
- vanilkový cukr
- 500 gramů nastrouhané mrkve
- 150 gramů polohrubé mouky
- 1/4 lžíčky kypřícího prášku
- citronová kůra
- 100 gramů másla
- 6 lžic oleje
Krém
- 250 gramů mascarpone
- 1 zakysaná smetana
- citronová kůra
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 jemného tvarohu se smetanou (najdete v Lidlu)
- Plech si vymažte sádlem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte citronovou kůru. Všechny sypké ingredience smíchejte – ořechy, mouka, kypřící prášek do pečiva, skořice. Máslo si rozehřejte a nechte zchladnou na pokojovou teplotu. Mrkev si nastrouhejte na jemno. Vyšlehejte sníh z bílků.
- Do vyšlehaných žloutků přidejte olej a pomalu přilívejte rozehřáté máslo a ještě asi minutu šlehejte. Teď už robot nebudete potřebovat. Jemně stěrkou vmíchejte mrkev a všechny sypké suroviny. Ještě opatrněji vmíchejte sníh z bílků a těsto vylijte na plech a upečte. Zda máte upečeno, poznáte podle ověřeného triku s párátkem :-).
- Než se vám korpus upeče připravte si krém. Mascarpone smíchejte s cukrem a citronovou kůrou, jemně vmíchejte tvaroh se smetanou a zakysanou smetanu a je to.
- Korpus nechte pořádně vychladnou a pak už jen stačí potřít krémem a je hotovo. Pokud si chcete řezy ozdobit, výborné jsou opražené nahrubo nasekané ořechy a trocha citronové kůry.
1 komentář