Žloutkové věnečky

Věnečky patří mezi nejoblíbenější sladký dezert mého muže. O víkendu jsme měli malou oslavu a u věnečků jsme si byla jistá, že se snědí. Často připravuji poloviční dávku těsta nebo použiji menší plech, ale u věnečků ne. Připravila jsem více variant polovina věnečků je s vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou a druhá polovina je s karamelovým krémem a šlehačkou. Obě varianty nemají chybu. A ani u žádného jsem nešetřila krémem, jsou prostě nejlepší :-)!

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů sádla
  • 120 gramů hladké mouky
  • 4 vajíčka
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 180 gramů másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  1. Nejprve si musíme připravit karamel. Přibližně 200 gramů cukru krupice. který jsem  nechala v menším kastrůlku rozpustit na karamel, ohřála jsem si asi 150 ml sladké smetany. Do karamelu jsem pomalu nalila teplou smetanu a pořád jsem míchala, dokud mi nevznikl krásně hladký karamel. Ten jsem nechala do druhého dne vychladnou na kuchyňské lince. Karamel použijeme do šlehačky nebo krému.
  2. Ve středním kastrůlku jsem přivedla k varu vodu se špetkou soli, sádlo a máslo. Do vroucího jsem vysypala mouku a teď musíte rychleji míchat, aby se vám neudělaly hrudky. Těsto míchejte dokud se nezačne přichytávat ke dnu. Nechte pořádně  vyhladit.
  3. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a plech vymažeme nejlépe sádlem. Do vychladlého těsta zašleháme po jednom celá vajíčka. Těsto šleháme dokud se nebude táhnout a bude krásně hladké. Těsto dáme do cukrářského sáčku a kreslíme na plech věnečky, které pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 – 40 minut.
  4. Než se věnečky upečou, připravíme si krém. Polovinu mléka přelijte do mlékovaru nebo do hrnce s dvojitým dnem. Do druhé poloviny mléka dejte žloutek, pudingový prášek a lžíci hladké mouky. Pořádně rozkvedlejte. Vlijte do teplého mléka a stále míchejte, dokud vám nevznikne krásně hladký krém. Uvařený krém nechte pořádně vychladnout.
  5. Vyšlehejte si máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny, přidejte vychladlý krém a opět znovu vyšlehejte. 
  6. Upečené věnečky rozřízněte napůl, spodní polovinu naplňte krémem (vanilkovým nebo karamelovým) a přidejte pořádný kopeček šlehačky (klasická šlehačka nebo šlehačka s karamelem). přiklopte vršek a nechte chvilku odležet. 

 

 

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *