Věnečky patří mezi nejoblíbenější sladký dezert mého muže. O víkendu jsme měli malou oslavu a u věnečků jsme si byla jistá, že se snědí. Často připravuji poloviční dávku těsta nebo použiji menší plech, ale u věnečků ne. Připravila jsem více variant polovina věnečků je s vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou a druhá polovina je s karamelovým krémem a šlehačkou. Obě varianty nemají chybu. A ani u žádného jsem nešetřila krémem, jsou prostě nejlepší :-)!
- 250 ml vody
- špetka soli
- 40 gramů másla
- 40 gramů sádla
- 120 gramů hladké mouky
- 4 vajíčka
- 350 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 žloutek
- 1 lžíce hladké mouky
- 180 gramů másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- Nejprve si musíme připravit karamel. Přibližně 200 gramů cukru krupice. který jsem nechala v menším kastrůlku rozpustit na karamel, ohřála jsem si asi 150 ml sladké smetany. Do karamelu jsem pomalu nalila teplou smetanu a pořád jsem míchala, dokud mi nevznikl krásně hladký karamel. Ten jsem nechala do druhého dne vychladnou na kuchyňské lince. Karamel použijeme do šlehačky nebo krému.
- Ve středním kastrůlku jsem přivedla k varu vodu se špetkou soli, sádlo a máslo. Do vroucího jsem vysypala mouku a teď musíte rychleji míchat, aby se vám neudělaly hrudky. Těsto míchejte dokud se nezačne přichytávat ke dnu. Nechte pořádně vyhladit.
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a plech vymažeme nejlépe sádlem. Do vychladlého těsta zašleháme po jednom celá vajíčka. Těsto šleháme dokud se nebude táhnout a bude krásně hladké. Těsto dáme do cukrářského sáčku a kreslíme na plech věnečky, které pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 – 40 minut.
- Než se věnečky upečou, připravíme si krém. Polovinu mléka přelijte do mlékovaru nebo do hrnce s dvojitým dnem. Do druhé poloviny mléka dejte žloutek, pudingový prášek a lžíci hladké mouky. Pořádně rozkvedlejte. Vlijte do teplého mléka a stále míchejte, dokud vám nevznikne krásně hladký krém. Uvařený krém nechte pořádně vychladnout.
- Vyšlehejte si máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny, přidejte vychladlý krém a opět znovu vyšlehejte.
- Upečené věnečky rozřízněte napůl, spodní polovinu naplňte krémem (vanilkovým nebo karamelovým) a přidejte pořádný kopeček šlehačky (klasická šlehačka nebo šlehačka s karamelem). přiklopte vršek a nechte chvilku odležet.
1 komentář