Huráá, jsou jarní prázdniny, Adam je doma a já mám celý týden dovolenou :-). V mrazáku jsem měla hotové poklady, které bylo nutno spotřebovat. Mám velké zásoby zmražených jahod, borůvek a malin, kterými mě zásobuje moje babička. Už jsme měli nanuky, plánuji pro vás připravit kynuté ovocné knedlíky. A hlavně 8.března slavíme Mezinárodní den žen, tak co jiného nám ženám připravit ve sváteční den, než skvělý a jednoduchý dort s lesním ovocem.
- 200 gramů máslových sušenek (Digestive)
- hrst lískových ořechů
- 80 gramů másla
- 1 vanička mascarpone
- 1 vanička tvarohu
- 1 zakysaná smetana
- 1 šlehačka nejméně 33%
- citronová kůra
- mražené ovoce
- želatinový ztužovač
- 2 sáčky červené želatiny v prášku nebo plátkovou želatinu
- 6 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- Dno formy na dort o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. Máslo rozpusťte, sušenky s lískovými ořechy rozmixujte v robotu. Sušenky spojte s máslem a lžící důkladně rozprostřete po celé formě, upěchujte skleničkou s hladkým dnem. Nechte vychladit.
- Mascarpne smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte citronovou kůru a malinko vyšlehejte. Přidejte vaničku tvarohu a opět malinko prošlehejte, stejně tak to proveďte i se zakysanou smetanu. Musíte opatrně míchat, aby se vám krém nesrazil. S velkou opatrností přimíchejte vyšlehanou šlehačku. Podle návodu si připravte želatinový ztužovač, který vmíchejte do krému. Krém rychle přelijte do vychlazeného sušenkového korpusu a dejte vychladit.
- Zmražené ovoce rozehřejte v nižším kastrůlku. Já jsem měla půl litru rozpuštěného ovoce. Toto množství ovoce je na 2 sáčky červené želatiny v prášku. Používám i plátkovou nebo čirou, ale tu jsem zrovna ve svých zásobách neměla. Želatinu opět připravím podle návodu na obalu a vmíchejte do ovoce a po lžících přeliji na dort, respektive na krém :-). Nechte pořádně zchladit. Pak už jen podávejte, dobrý je opět s kopečkem šlehačky nebo jen tak.
4 komentáře