Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček patří mezi slavnostní dezerty. Už jsem si dlouho plánovala, že ho upeču, ale pořád jsem dávala přednost jiným dezertům. Ale teď na něj přišla řada, koupila jsem si novou porcelánovou formu, tak akorát na biskupský chlebíček. Chlebíček krásně voní, je plný rozinek, mandlí a kandovaného ovoce. Příprava není vůbec složitá a výsledek stojí za to :-).

  • 5 vajíček
  • 180 gramů másla
  • špetka soli
  • citronová a pomerančová kůra
  • vanilkový cukr
  • 150 gramů moučkového cukru
  • hrst celých mandlí
  • hrst rozinek
  • směs kandovaného ovoce na biskupský chlebíček
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • kypřící prášek
  • 3 bílky (nemusí být)
  • čokoládová poleva
  1. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte moukou. Trouby rozehřejte na 170 stupňů. Celé mandle spařte v horké vodě a oloupejte. Rozinky namočte na chvilku do rumu. 
  2. Máslo se špetkou soli a oběma cukru utřete do bílé pěny, přidejte citronovou i pomerančovou kůru. Snižte otáčky na robotu a po jednom přidávejte celá vajíčka. 
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přisypete mandle, směs na kandovaného ovoce a rozinky. Obalte v mouce a celou směs postupně spojte s vyšlehanými žloutky a máslem. Pokud máte v ledničce zbylé bílky, jako já, vyšlehejte je do tuha přidejte do  těsta.
  4. Těsto přelijte do formy na biskupský chlebíček a upečte. Tvá to přibližně 30 – 45 minut. Upečený chlebíček nechte jen tak a nebo ho přelijte čokoládovou polevou.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *