Kremeše

Kremeše jsou výborné a jednoduché. Dva pláty tenkého listového těsto se žloutkovým krémem a pořádnou vrstvou šlehačky. Já je připravuji docela často a receptů na tyto řezy existuje velké spousta. Oblíbila jsem si tento recept. Teď jsem je pekla k sobotní kávě, přijela moje sestra s mamkou. Po kremeších se vždy jen zapráší a nezbyde ani drobek :-).

  • 1 balení listového těsta
  • 1 litr mléka
  • 8 lžic hladké nebo polohrubé mouky
  • 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
  • 3 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml šlehačky nebo 2 kelímky 40% šlehačky
  1. Trouby rozehřejte na 200 stupňů, dva nízké plechy vymažte, nejlépe sádlem. Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou rozválejte, přeneste na plech a hustě propíchejte vidličkou. Těsto se vám nebude tak nafukovat. Obě poloviny těsta upečte. Jeden plát těsta si nechte celý a druhý ostrým nožem nakrájejte na větší kusy.
  2. Připravte si hrnec s dvojitým dnem (mlékovar) nebo si z hrnce a misky připravte vodní lázeň. Polovinu mléka dejte do hrnce a přiveďte k varu a druhou polovinu mléka nalijte do misky, přidejte vanilkový cukr, 5 žloutků, hladkou nebo polohrubou mouku a rozšlehejte. Než se vám mléko ohřeje, vyšlehejte si bílky se špetkou soli a dvěma lžícemi moučkového cukru na pevný sníh.
  3. Do teplého mléka vylijte žloutkovou směs a ručně vyšlehejte do hustého krému. Směs nechte malinko vychladnout a smíchejte s vyšlehanými bílky. Krém bude krásně nadýchaný a rozetřete ho na celý plát listového těsta. Krému bude větší vrstva 3 – 4 cm. Nechte vychladit.
  4. Vyšlehejte si šlehačku a tu rozetřete na žloutkový krém. Rozkrájené listové těsto poskládejte na řezy a nechte mezi jednotlivými kusy 0.5 cm volné místo, bude se vám to lépe krájet. 
  5. Kremeše nechte chvilku v chladu odležet, rozkrájejte podle čtverců listového těsta, pocukrujte a můžete podávat.  Jedinou nevýhodou Kremešů je, že se špatně jedí, ale stojí za to :-). Vyzkoušejte je! 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *