Tartaletky jsou malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi velmi oblíbené dezerty a dají se připravovat na spoustu způsobů. Připravila jsem si recept z křehkého kakaové těsta a arašídové náplně doplněné pořádným kopečkem sladké smetany. Těsto ani krém nejsou náročné na čas a výsledek splní vaše očekávání. Tartaletky peču velmi ráda, proto se těšte na další recepty :-).
Těsto:
- 100 gramů hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 50 gramů hnědého cukru
- 70 gramů másla
Náplň:
- 1/2 balení arašídového másla
- 1 vajíčko
- 1 sýr lučina
- 1 lžíce tvarohu
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 50 gramů cukru
- Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme hodinku v chladu odpočinout. Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.
- Připravíme si krém. Arašídové máslo, sýr a tvaroh vyšleháme do hladkého krému, přidáme oba cukry, vajíčko a opět prošleháme. Nakonec vmícháme sladkou smetanu.
- Připravíme si formičky na tartaletky, já mám 4 formičky o průměru 10 cm. Těsto si rozdělíme na 4 díly a prsty je vmáčkáme do formiček. Korpusy předpečeme, trvá to přibližně 15 – 20 minut. Necháme 10 minut vychladnout. Troubu stáhneme na 150 stupňů. Lžící rozdělíme náplň do všech tartaletek a do dopečeme. Náplň musí být po upečení pevná.
- Upečené tartaletky necháme vychladnou, poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou nebo šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou.
- Pokud chcete péct jeden velký koláč, udělejte dvojitou dávku těsta i náplně.