Makový závin

Dnes jsem se rozhodla zkusit upéct makový závin. Já sama mák nemám moc ráda, ale muž se synem ano. Adam mi místo odpoledního zlobení namlel na ruční mašince mák. Máme namletého máku možná na 10 makových závinů :-).  Závin se povedl, byl vláčný a krásně nadýchaný. Já jsme si ho s chutí dala kousek k mé milované odpolední kávě. 

  • 280 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 gramů rozehřátého másla
  • 1  vajíčko + 1 vajíčko na potření
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 5 gramů droždí

Na makovou náplň

  • 150 gramů mletého máku
  • 200 ml mléka
  • domácí marmeláda
  • povidla 
  • cukr
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • citronový kůra i šťáva
  1. Nejdříve si připravíme kvásek, do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy si dáme hladkou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vajíčko a rozehřáté vlažné máslo. Přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Vypracované těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, přibližně 70 minut.
  3. Připravíme si makovou náplň – namletý mák a mléko dáme do kastrůlku a za neustálého míchání vaříme přibližně 10 – 15 minut, mák musí být měkký. Mák dochutíme džemem, povidly, cukrem, citronovou kůrou i šťávou. Přidáme skořici a muškátový oříšek. Nepíšu kolik máte přesně dát marmelády nebo skořice, maková náplň vám musí chutnat a krásně se na plátu těsta roztírat. 
  4. Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme ji makovou náplní a smotáme, konce zahneme. Plech si vyložíme pečícím papírem. Závin přeneseme na plech a necháme ještě 60 minut kynout.
  5. Rozehřejeme si trouby na 170 stupňů. Makový závin pečeme přibližně 30 – 40 minu do zlatova. Rozpis je na jednu „nohavici“ závinu.

 

 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *