Mrkvová polévka se zázvorem a cizrnou

Venku byla krásná a mrazivá zima a já jsem byla po velmi dlouhé době nemocná. Zabalená v dece jsem čekala na Adámka, až přijde odpoledne ze školy domů. Na odpoledne jsme měli v plánu uvařit mrkvovou polévku, na kterou jsme se oba moc těšili. Všichni doma máme polévky rádi a karotkovou  jsme ještě nevařili. Mrkev i ostatní suroviny jsme měla v zásobě v ledničce tak jsme se mohli pustit do díla. Polévka byla výborná, povedla se nám :-).

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 batát
  • 500 gramů mrkve
  • 1 litr vývaru (kuřecí, zeleninový)
  • sůl 
  • kmín
  • kurkuma
  • máslo
  • sladká smetana
  • na dokončení: cizrna, zakysaná smetana, koriandr

 

  1. Nejdříve jsme oloupali cibuli, česnek, zázvor, oškrabali mrkve a batát. Adam mi pomohl vše nakrájet. On se neřízl, ale bohužel já ano :-).
  2. V hrnci jsme si rozpálili máslo, orestovali cibuli, česnek, nastrouhaný zázvor. přidali všechnu mrkev i batát. Mrkev pustí krásnou sladkou vůni. Přisypali jsme kmín a kurkumu, pořádně promíchali.
  3. Zalili zeleninu připraveným kuřecím vývarem a nechali vařit, dokud všechna zelenina nezměkla.
  4. Polévku jsme rozmixovali  tyčovým mixérem, dochutili solí a zjemnili smetanou. 
  5. Před podáváním jsme ozdobili zakysanou smetanou cizrnou a koriandrem.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *