Při listování kuchařkou a přemýšlení,co bych na neděli upekla, jsem se zatavila na receptu Eastonský kringel. Lákala mě chuť mandlí a skořice. Je to velmi jednoduchý a výborný dezert, který se hodí k nejen k nedělní kávě. Já jsme si recept malinkou upravila, těsto jsem vylepšila smetanou. Je pak více tučné a moc dobré :-).
- 150 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů hladké mouky
- vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- 150 ml smetany
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 4 gramy droždí
- 100 gramů másla
- citronová kůra
Náplň:
- 60 gramů másla
- 50 gramů mletých mandlí
- 3 lžíce cukru
- 3 lžičky skořice
- Nejprve jsem si připravila kvásek. Ohřála jsem mléko a smetanu, přisypala špetku cukru a rozdrobila kvasnice a nechal na teplém místě vzejít kvásek.
- Obě mouky jsem smíchala se špetkou soli, vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem. Přidala jsem žloutky, rozehřáté máslo, citronovou kůru a kvásek. V robotu jsem vypracovala těsto, které jsem nechala na teplém místě vykynou, dokud nezdvojnásobí objem
- Zatímco těsto kyne jsem si připravila náplň. Změklé máslo jsem smíchala se skořicí, cukem a mandlemi. Troubu jsem si předehřála na 170 stupňů. Pečící plech jsem si vyložila pečícím papírem.
- Díky smetaně a máslu bude těsto mastnější a nebude úplně tuhé. Vykynuté těsto jsem si přendala na pomoučený vál a pomocí prstů a dlaní jsem si těsto rozválela na placku. Potřela náplní a srolovala a ostrým nožem rozřízla .
- Obě půlky těsta jsem stáčela přes sebe, tak aby rozřezaná strana zůstávala pořád navrchu. Konce těsta jsem k sobě stočila a přendala na plech.
- Stočený věnec jsem nechala ještě 10 minut odpočívat.
- Kringel jsem pekla přibližně 30 minut do zlatohněda.
1 komentář