Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Při listování kuchařkou a přemýšlení,co bych na neděli upekla, jsem se zatavila na receptu  Eastonský kringel. Lákala mě chuť mandlí a skořice. Je to velmi jednoduchý a výborný dezert, který se hodí k nejen k nedělní kávě. Já jsme si recept malinkou upravila, těsto jsem vylepšila smetanou. Je pak více tučné a moc dobré :-).

  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 150 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 4 gramy droždí
  • 100 gramů másla
  • citronová kůra

Náplň:

  • 60 gramů másla
  • 50 gramů mletých mandlí
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžičky skořice
  1. Nejprve jsem si připravila kvásek. Ohřála jsem mléko a smetanu, přisypala špetku cukru a rozdrobila kvasnice a nechal na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Obě mouky jsem smíchala se špetkou soli, vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem. Přidala jsem žloutky, rozehřáté máslo, citronovou kůru a kvásek. V robotu jsem vypracovala těsto, které jsem nechala na teplém místě vykynou, dokud nezdvojnásobí objem
  3. Zatímco těsto kyne jsem si připravila náplň. Změklé máslo jsem smíchala se skořicí, cukem a mandlemi. Troubu jsem si předehřála na 170 stupňů. Pečící plech jsem si vyložila pečícím papírem.
  4. Díky smetaně a máslu bude těsto mastnější a nebude úplně tuhé. Vykynuté těsto jsem si přendala na pomoučený vál a pomocí prstů a dlaní jsem si těsto rozválela na placku. Potřela náplní a srolovala a ostrým nožem rozřízla .
  5. Obě půlky těsta  jsem stáčela přes sebe, tak aby rozřezaná strana zůstávala pořád navrchu. Konce těsta jsem k sobě stočila a přendala na plech.
  6. Stočený věnec jsem nechala ještě 10 minut odpočívat.
  7. Kringel jsem pekla přibližně 30 minut do zlatohněda.

 

 

DSC_0396[1]

 

DSC_0370[1]

 

 

 

 

 

You may also like

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *