Medové řezy s ořechovou krustou

Tyto medové řezy slavnostně doplňují vánočně prostřený stůl. Jsou vynikající, chutnají výborně po medu a karamelu a vlašských ořechách.

  • 400 gramů hladké mouky
  • 150 gramů krupicového cukru
  • 150 gramů másla
  • 2 vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • Špetka soli
  • Rybízová marmeláda
  • Na ořechovou krustu:
  • 300 gramů vlašských nasekaných ořechů
  • 120 gramů másla
  • 3 lžíce medu
  • 50 gramů krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Na krém:
  • ½ sáčku vanilkového pudingu
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce moučkové cukru
  • 150 gramů másla

Těsto: Med, máslo, cukr rozpustíme v hrnci s dvojitým dnem a necháme malinko vychladnout. Až má medová hmota pokojovou teplotu přimícháme 2 celá vajíčka a 2 lžíce mléka.  Na kuchyňském vále si smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a špetku soli. Sypkou směs pomalu přimícháváme do medové směsy. Zpracujeme na vále do těsta, které necháme v potravinářské folii odpočinou.

Připravíme si ořechovou krustu: Cukr krystal necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, med a ořechy. Důkladně promícháme a necháme malinko zchladnout.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vyložíme si dva nízké plechy pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme je a přeneseme na plech. Na jednu medovou placku nalejeme ořechovou směs a rozetřeme. Obě placky pečeme 10 – 12 minut, aby byli propečené.

Než upečeme medové placky, připravíme si krém. Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme polovinu mléka (125ml) a přivedeme k varu. V druhé polovině mléka rozšleháme mouku, žloutek, pudingový prášek. Nalijeme do ohřátého mléka a umícháme hustou kaši, kterou přendáme na talíř a necháme vychladnout. V robotu si vyšleháme másla a cukru a přidáme vychladnou vanilkovou kaši.

Upečenou placku bez krusty potřeme rybízovou marmeládou, připraveným krémem a přiklopíme medovou plackou s ořechovou krustou. Necháme uležet. Nejlepší jsou druhý nebo třetí den.(Vlastně celé vánoce)

dsc_0048dsc_0047

 

 

 

 

You may also like

2 komentáře

  1. právě jsem upekla medové řezy. nevím jestli vydržím až se uleží – 2 až 3 dny je na mě moc. Už ta upečená placka s krustou je báječná(byla trochu větší, než ta spodní, musela jsem ji odkrojit 🙂 a sníst :), 🙂

    1. Krásný den, Jarko, to jsem ráda, že vám řezy chutnají. Já je budu zase péct na velikonoce. Vrchní medová placka je nejlepší :-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *